Update Samen Kerk = Samen Sterk
Alweer bijna een maand geleden is de coalitie Samen Kerk = Samen Sterk ontstaan. Dit is een samenwerking van o.a. SOFAK, SKIN, SKIN-Rotterdam, PCC Amsterdam en de Hub Den Haag, en een paar bevriende mensen en organisaties. Onze website is www.steunkerken.nu.
Het doel van de coalitie is om te voorkomen dat internationale en migrantenkerken als gevolg van de coronacrisis hun gebouwen kwijtraken of failliet gaan.
In deze post geven we een update van de laatste stand van zaken rondom deze actie!
Nieuws & de komende tijd
1. Workshop digitaal collecteren
Dinsdag 21 april van 19:30-21:00 organiseert SKIN-Rotterdam een online workshop over digitaal collecteren. Deze workshop is gratis en staat open voor kerken in heel Nederland.
Nu kerkdiensten in een kleine setting plaatsvinden en/of helemaal online zijn kunnen kerken hun leden de mogelijkheid bieden om digitaal te doneren. Daarover is extra communicatie is belangrijk. Wilt u weten hoe? Meld u dan nu aan voor deze bijeenkomst via harm@skinrotterdam.nl.
2. Workshop livestreamen
Op 12 mei 19:30-21:00 organiseert SKIN-Rotterdam voor de tweede keer een workshop over livestreamen. Ook deze workshop is gratis en staat open voor kerken in heel Nederland. De meeste kerkdiensten zijn nu online gegaan in plaats van fysiek samen te komen. Ben je op zoek naar tips en creatieve ideeen hoe je dit nog beter kunt aanpakken? Meld je dan aan voor deze bijeenkomst via harm@skinrotterdam.nl.
3. De overheid lokaal
In verschillende steden hebben kerken die een gebouw van de gemeente huren, een brief gestuurd naar de gemeente om te vragen of ze coulant met de huur willen zijn. Tot nu toe lijken de meeste gemeentes wel bereid zijn om hier soepel mee om te gaan, en nu niet moeilijk te doen als het niet lukt om de huur te betalen. Hoe dit op de langere termijn uitwerkt, en of in de toekomst dan alsnog de huur terug moet worden betaald, zijn gemeentes helaas niet altijd helemaal duidelijk over. Ook gemeentes vinden het moeilijk om te weten wat de toekomst gaat brengen en hoe ze daarmee om moeten gaan. Maar het is zeker belangrijk om nu alvast als kerken je stem te laten horen, zodat de gemeente in elk geval weet dat dit probleem speelt!
4. De overheid landelijk
Er is op landelijk niveau regelmatig contact tussen de regering en de kerken. Belangrijk om in elk geval te noemen, is dat kerken die flink minder inkomsten hebben en daardoor het salaris van hun medewerkers moeilijk kunnen betalen, in aanmerking kunnen komen voor de NOW. Heeft u hier vragen over of hulp bij nodig? Neem dan contact op met SKIN via madelongrant@yahoo.com.
Verder heeft SKIN een brief gestuurd aan de christelijke politieke partijen, waarin aandacht wordt gevraagd voor vier punten:
1) huisvestingsproblemen als gevolg van wegvallende inkomsten.
2) bescherming van mensen met een kwetsbare sociaal-economische positie.
3) geestelijke steun zekerstellen de komende tijd door kerkleiders te ontzorgen.
4) juridische bijstand voor kerken.
Hierover worden momenteel gesprekken met de politiek gevoerd. Bent u hierin geinteresseerd? Neem gerust contact met ons op.
Vragen van internationale kerken
Inmiddels hebben er meer dan 45 internationale en migrantenkerken bij ons aangeklopt met vragen over de coronacrisis.
1. Onderhandelen
Gaat u nog in gesprek met de eigenaar van uw gebouw om om coulance met de huur te vragen? Op de website van SOFAK staat twee voorbeeldbrieven die u kunt gebruiken en aanpassen aan uw eigen situatie.
2. Advies vragen
Leveren de onderhandelingen niet het gewenste resultaat op? Dan kunt u contact opnemen met één van de coalitiepartners om te bespreken wat er nog meer gedaan kan worden.
Kerken in Den Haag kunnen contact opnemen via andrea@maraprojecten.nl.
Kerken in Rotterdam kunnen contact opnemen via karin@skinrotterdam.nl.
Kerken in Amsterdam kunnen contact opnemen via malagbe2@yahoo.com.
Kerken buiten deze drie steden kunnen contact opnemen via madelongrant@yahoo.com.
3. Financiele steun zoeken
Mocht uw kerk in de financiele problemen komen met de vaste lasten, dan kunt u een aanvraag doen bij SOFAK voor een bijdrage vanuit het Corona Noodfonds. Op onze website staat meer informatie over hoe dit werkt en wat u kunt verwachten. U kunt ook contact opnemen via info@sofak.nl. Doe dit uiterlijk 30 april.
Er zijn ook andere fondsen, zoals het Kansfonds, die momenteel budget beschikbaar stellen voor diaconale projecten om mensen te helpen die in problemen komen.
4. Meer weten?
SKIN heeft een kort & bondige Corona Factsheet (in Nederlands en Engels) gemaakt. SKIN-Rotterdam heeft een uitgebreid Corona Dossier van relevante organisaties gemaakt.
Wilt u meer lezen over het werk van SOFAK? Kijk dan op onze website www.sofak.nl of volg ons op Facebook.