Dossier corona

Bent u als internationale kerk op zoek naar hulp rondom de coronacrisis?

INFORMATION IN ENGLISH: general information and application form.

Algemene informatie

Een aantal organisaties heeft de handen ineen geslagen om kerken zo goed mogelijk door deze moeilijke periode heen te helpen. Dit initiatief heet Samen Kerk = Samen Sterk. Samen Kerk = Samen Sterk wordt gedragen door SOFAK, SKIN en een aantal andere organisaties (zie onder). Via www.steunkerken.nu werven we inkomsten voor een noodfonds om internationale en migrantenkerken te helpen die door corona in de problemen komen. Dit noodfonds wordt beheerd door SOFAK.

Op zoek naar informatie over welke regels er momenteel gelden voor kerken vanuit de overheid? SKIN-Rotterdam heeft een handige online presentatie met actuele informatie, zie hier.

Noodfonds: criteria & procedure

We willen kerken zo goed mogelijk proberen te helpen, en we willen ook zoveel mogelijk kerken helpen. Het geld is echter gelimiteerd, en we moeten dus ook keuzes maken wat wel kan en wat niet. Houd er daarom alstublieft rekening mee dat we niet alle problemen zullen kunnen oplossen. Blijf daarom vooral ook zelf zoeken naar andere oplossingen die u kunnen helpen.

Voor aanvragen bij het noodfonds hebben we nu de volgende criteria bepaald:

> Aanvragen moeten worden ingediend door dit aanvraagformulier in te vullen, en de gevraagde documenten mee te sturen.

> Er kan alleen een aanvraag worden ingediend voor nood die aantoonbaar veroorzaakt wordt door de coronacrisis.

> Het noodfonds is gericht op het overleven van de kerk, dus het voorkomen van faillissement of uit huis plaatsing (van een kerk), of ontslag (van medewerkers van een kerk). We richten ons dus primair op de overbrugging van vaste lasten waar een kerk niet van af kan komen.

> Alternatieve oplossingen moeten eerst worden verkend voordat er een aanvraag bij het noodfonds kan worden ingediend. Denk bijvoorbeeld aan het vragen om coulance/ opschorting bij de eigenaar van een gebouw. Hier staat een voorbeeldbrief met meer juridische insteek (dank aan Ceder Advocatuur), en hier vindt u een brief om om coulance of opschorting van de huur te vragen (dank aan SKIN-Rotterdam). Bepaal zelf welke brief het beste past bij de relatie die u met uw verhuurder heeft, en pas de brief vooral aan aan de persoonlijke situatie van uw eigen kerk. In geval van twijfel, raadpleeg één van de onderstaande organisaties.

> Als het gaat om een hypotheek, dan adviseren wij u contact te zoeken met uw hypotheekverstrekker. Vaak valt hier goed het gesprek mee aan te gaan.

> We willen weten welke oplossingen u zelf al heeft gezocht, hoe dat is verlopen, en waarom dat onvoldoende resultaat heeft opgeleverd.

SOFAK werkt samen met een aantal andere organisaties, die meehelpen met de ondersteuning van kerken.
Deze organisaties doen de intakegesprekken, kunnen helpen met het zoeken naar alternatieve oplossingen en schrijven van brieven, en met het invullen van het aanvraagformulier.

Kerken in Den Haag kunnen contact opnemen met Andrea van Dijk van de Hub Den Haag (andrea@maraprojecten.nl).
Kerken in Rotterdam kunnen contact opnemen met Karin de Schipper-Visser van SKIN-Rotterdam (karin@skinrotterdam.nl).
Kerken in Amsterdam kunnen contact opnemen met Moses Alagbe van de PCC, via malagbe2@yahoo.com.
Kerken buiten deze drie steden kunnen contact opnemen met Madelon Grant van SKIN via madelongrant@yahoo.com.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@sofak.nl.

Het beste gewenst, en we bidden voor mensen in nood in deze moeilijke tijden.
Het bestuur van SOFAK