Vrouwendag van Bethesda ministries

Laat ik mezelf even voorstellen. Ik ben Martina Fraanje, 30 jaar, sinds een jaartje woon ik in Deventer en ik ben sinds een paar maanden bestuurslid van SOFAK. In Leiden ontdekte ik tijdens mijn studie Talen en Culturen vbethesdaan Latijns Amerika dat Protestantse kerken in Latijns Amerika een opleving doormaken omdat vooral vrouwen in deze gemeentes steun vinden voor dagelijkse problemen. Tijdens mijn studie in Kampen besloot ik om dit nog wat verder te onderzoeken in een Latijns Amerikaanse migrantenkerk in Rotterdam. Hier deed ik een afstudeeronderzoek naar hoe de Bijbel wordt gebruikt voor de ‘empowerment’ van vrouwen in deze gemeente. Empowerment, het is zit al in het woord, gaat over het ontdekken van eigen kracht en hierdoor sterker worden. Ik heb ontdekt dat de Bijbel wordt gebruikt om vrouwen te vertellen van de liefde van God en dat ze gemaakt zijn als sterke vrouwen die grote dingen mogen doen voor God zoals bijvoorbeeld bij het verhaal van de powervrouw Ruth.

Vandaag ben ik onderweg voor SOFAK. Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag heeft Bethesda Ministries een congres georganiseerd. SOFAK heeft dit congres helpen bekostigen. Het vindt plaats in het Cultuurhuis Stadshagen: een kleurrijke locatie waar niet alleen een gemeente samenkomt, maar waar ook een kinderdagverblijf is gevestigd. De conferentie heeft als onderwerp ‘Vrouw, neem uw plaats en autoriteit’ en het wordt vooral bezocht door vrouwen uit Curaçao en de nabijgelegen Caribische landen.

 We prijzen samen de Heer in het Spaans, Engels, Papiamento, en Nederlands. Met vrouwen van verschillende achtergronden zingen we samen, eten we samen, en kletsen we veel. Verschillende spreeksters komen aan het woord en getuigen van wat God voor hen heeft gedaan in hun leven. Ze bemoedigen de vrouwen en stimuleren hen om hun verantwoordelijkheid te nemen in het leven en te vertrouwen dat God grote dingen kan doen. De Bijbel gaat open om het inspirerende verhaal van Esther te lezen. Ahasveros schijnt een nogal wrede en moeilijke man te zijn geweest, vertelt de spreekster. Maar God kan dus ook een vrouw in een huwelijk met een moeilijke man gebruiken voor zijn plan! Met deze boodschap van hoop begint vandaag een kleurrijke lente ook in Zwolle op Internationale Vrouwendag.