Informatie voor kerken over het corona noodfonds voor internationale kerken
Information for churches about the corona emergency fund for international churches (infosheet + application form)
Vanaf maart 2020 heeft de coalitie Samen Kerk = Samen Sterk het corona noodfonds voor internationale en migrantenkerken gestart. We hebben inmiddels een eerste en tweede ronde van aanvragen kunnen afhandelen.
Vanaf het najaar van 2020 is duidelijk geworden, dat deze situatie nog wel even gaat duren. Vermoedelijk is pas in de zomer van 2021 zicht op een vaccin. Tot die tijd moeten we rekening houden dat het leven veel beperkter is. Dat heeft ook consequenties voor kerken.
Samen Kerk = Samen Sterk wil nu een plan neerleggen om de internationale kerken te ondersteunen zolang dat nodig is en zolang er geld is in het noodfonds. We gaan niet meer voor een derde of vierde ronde, maar willen hierbij richtlijnen neerleggen voor aanvragen voor de komende ca. 12 maanden.
Het noodfonds wordt beheerd door SOFAK. Waarvoor kunnen kerken geld aanvragen bij SOFAK?
Centraal staat de vraag: hoe ga je als kerk de komende maanden in contact blijven met je mensen, op een corona-proof manier?
Belangrijk is om te kijken wat werkt voor uw mensen. Wat zijn hun behoeftes, wat willen ze wel, en wat willen of durven ze niet? Het antwoord hierop kan per kerk verschillend zijn. We willen kerken hierin niets opleggen, het is aan u zelf om na te denken wat voor jullie het beste werkt. Leg in uw aanvraag zo goed mogelijk aan ons uit, waarom u denkt dat dát de beste aanpak voor jullie is. We geven een paar voorbeelden, zodat duidelijk is waar wij ongeveer aan denken.
Voorbeeld 1 – digitalisering
Een kerk huurt momenteel ruimte in een buurthuis, met een tijdelijk huurcontract dat makkelijk op te zeggen is. De kerk merkt dat veel mensen niet naar de kerk komen momenteel. Daarom besluit de kerk om de huur op te zeggen, en volledig online verder te gaan. De kerk merkt, dat online wel veel mensen meedoen, en ze bereiken ook nieuwe mensen. Ze heeft alleen wel digitale apparatuur nodig. Dat kost geld, en daarom dienen ze een aanvraag bij SOFAK in.
Voorbeeld 2 – diaconale hulp
Een kerk merkt dat veel mensen door de coronacrisis in (financiële) problemen zitten. Ze zijn hun werk kwijtgeraakt of hun bedrijf is failliet gegaan. Sommige mensen, die oud of ziek zijn, durven niet naar buiten. De kerk besluit om deze mensen te helpen door met een groepje vrijwilligers elke week boodschappen te bezorgen, voor ze te koken of medicijnen op te halen bij de apotheek. Of ze organiseert een activiteit voor kinderen, zodat die even iets leuks hebben en de ouders even rust krijgen. Op deze manier kan de kerk toch contact houden met de mensen. Hiervoor is geld nodig, en daarom dienen ze een aanvraag bij SOFAK in.
Voorbeeld 3 – vaste lasten
Een kerk heeft een eigen gebouw en moet de hypotheek betalen. Ze hebben de bank gevraagd om een regeling te treffen en die is bereid deels tegemoet te komen. Toch blijft het moeilijk om het gebouw te betalen, en de kerk wil zijn gebouw niet kwijtraken. De kerk dient daarom een aanvraag in bij SOFAK voor tegemoetkoming in de vaste lasten.
Voorbeeld 4 – eigen idee
Een kerk heeft een heel creatief idee waar SOFAK zelf nooit aan zou hebben gedacht. Ook daarvoor kan geld nodig zijn en mag een aanvraag bij SOFAK worden ingediend. Belangrijkste vraag die wel overtuigend beantwoord moet worden in deze aanvraag, is: hoe ga je corona-proof in contact blijven met mensen de komende maanden?
Voor aanvragen geldt dit aanvraagformulier. Vul het formulier in en stuur het per email op naar info@sofak.nl. Vergeet de in het formulier gevraagde bijlagen niet.
Tot slot
SOFAK neemt in haar besluitvorming nog een paar andere factoren mee:
Ten eerste krijgen kerken die nog nooit geld hebben gekregen vanuit het noodfonds, voorrang boven andere aanvragen. Wel moet hun aanvraag natuurlijk aan de criteria voldoen.
Ten tweede is het budget van het noodfonds beperkt. Als het op is, zullen we proberen opnieuw fondsen te werven, maar we kunnen niet beloven of garanderen dat dat lukt. We zijn afhankelijk van de giften van anderen. Daarom is het heel belangrijk dat kerken blijven nadenken over andere bronnen van inkomsten naast SOFAK. We hebben nu niet genoeg geld om nog een jaar lang te blijven doen wat we het afgelopen half jaar hebben gedaan.
Ten derde willen we het geld eerlijk verdelen en zoveel mogelijk kerken helpen. We zoeken hierin elke keer wijsheid, proberen aan te sluiten bij actuele ontwikkelingen, en overleggen nauw met coalitiepartners van Samen Kerk Samen Sterk. Zij blijven beschikbaar voor advies en hulp, denken graag met u mee over het zoeken naar alternatieve oplossingen, en kunnen helpen met het invullen van het aanvraagformulier.
Kerken in Den Haag kunnen contact opnemen met Petra de Nooij van de Hub Den Haag (petra@maraprojecten.nl).
Kerken in Rotterdam kunnen contact opnemen met Karin de Schipper-Visser van SKIN-Rotterdam (karin@skinrotterdam.nl).
Kerken in Amsterdam kunnen contact opnemen met Moses Alagbe van de PCC (malagbe2@yahoo.com).
Andere kerken kunnen contact opnemen met Madelon Grant van SKIN (madelon@skinkerken.nl).
Voor meer informatie kunt u natuurlijk ook altijd contact opnemen met SOFAK via info@sofak.nl.
We wensen u alle goeds toe en bidden om kracht, vrede en gezondheid voor u, uw kerk en uw geliefden.