Een migrantenkerk in Leeuwarden

Afbeelding1

14 maart 2014, om 11:00 begonnen we onze reis naar Leeuwarden naar de Rehoboth kerk. Ik reisde samen met mijn collega Franklin vanuit Amsterdam. Net op tijd voor de kerkdienst, tegen 13:00u kwamen we aan. Rehoboth church Leeuwarden is een gemeenschap van 20-30 mensen, inclusief kinderen en het bestaat voornamelijk uit Ethiopiërs, mensen met een Oromo achtergrond en uit Eritrea.

We hebben de tijd genomen eerst mee te doen met de lofliederen en te observeren hoe zij kerkzijn en na dit gedeelte van de dienst spreken we met de plaatselijke leider, Brother Getenet. Met hem praten we door over wat we gezien hebben en vragen verder naar de kerk.

Hij vertelt ons over de visie van de kerk, hun huidige situatie, het commitment van de leden, hun hoop voor de toekomst en hoe zij ernaar verlangen te groeien als gemeente. Eén van de belangrijkste punten in hun visie was dat zij niet alleen een migrantenkerk willen zijn, maar juist meer verbinding zoeken met de Nederlandstalige en oorspronkelijke bewoners van het gebied zodat ook zij deel van de kerk zijn. Ook zoeken zij contact met Nederlandse voorgangers van verschillende kerken om betrokken te zijn en zodat ook zij bij hen kunnen voorgaan.

Toen we hem later vroegen of zij een registratie hadden bij de Kamer van Koophandel, bleek dit niet zo te zijn. We hebben hen aangeraden zich wel te registreren en enkele weken later hebben ze laten weten dit te hebben gedaan.

De financiële positie is lastig aangezien de meeste kerkleden geen werk hebben en met het openbaar vervoer uit allerlei plekken rond Leeuwarden komen. Dit maakt de financiële bijdrage erg minimaal. Voor het moment hebben we besloten de gemeente te ondersteunen met een maandelijks bedrag gedurende één jaar. Dit hebben we gebaseerd op wat wij tijdens het bezoek gezien en gehoord hebben. Na een jaar zal een nieuwe evaluatie plaatsvinden. Ook hebben we de gemeente aangemoedigd op zoek te gaan naar manieren om hun financiële basis te vergroten om zo ook tot zelfstandigheid te komen.

Hiernaast helpen we de kerk met de regels en wetgeving in Nederland, zodat zij volgens de normen van de overheid kunnen functioneren. We bieden hen middelen die hen helpen integer te zijn als kerk in ieder aspect van hun taak. Uiteindelijk kwamen we 17:30u weer thuis aan na de reis. Yoseph Woldai